marți, 20 noiembrie 2012

Istorie vie: Neagu Djuvara

Nu voi incepe printr-o poliloghie interminabila despre modele; ma rezum parafrazandu-l pe Neagu Djuvara "Daca vreti sa cautati modele, aveti de unde lua!"

Povestiri despre studenți și societate cu Neagu Djuvara
“Puteti compara studentia din perioada dumneavoastra cu cea de acum?”- “Nu. Pentru ca am facut scoala afara. Ba nu, scoala primara am facut-o la Sinaia.”- Se considera un norocos- a fentat comunismul printr-un noroc al sortii- “Am fost scutit de comunism: am iesit din Petrograd in prima zi a Revolutiei bosevice”. Referindu-se la comunism, Neagu Djuvara observa ca acesta a schimbat profilul etnic al romanului: Inainte taranii erau slabi, aveau o oarecare demnitate, nu se imbatau decat duminica. Intors in tara i-a regasit cu fete negricioase, bosumflati, band in fiecare zi.
Cand se gandeste la copilarie, isi aminteste anii de scoala din Franta, de la Nisa unde a fost intern si unde a fost marcat de violenta copiilor de acolo si pe care nu o vazuse niciodata in scoala primara din Sinaia: “Cand ma uitam pe geam, vedeam mereu baieti cum se bat.”
            Una dintre cele mai mari pericole ale Romaniei este emigrarea. Taranul roman, sarac, nu-si dorea sa fie altundeva. Un alt pericol? – Furtul! Copiilor ar trebui sa li se spuna zilnic:”Furtul e o crima!”- In cateva zeci de ani mentalul colectiv se va schimba. Argumentand aceasta idée, Neagu Djuvara precizeaza: “Nici japonezul nu a fost mereu curajos.”- Mamele japoneze isi plangeau fiii cand erau inrolati, pentru ca mai apoi natia sa-ti infranga temerile.(aici a amintit de eroii kamikaze).
            Omul acesta are un umor savuros. Atrage prin gestica, prin timbru, prin orice cuvant. “Dumnezeu prevede toate. Si in 1916 Dumnezeu a prevazut televiziunea. Si a vorbit cu ursitoarele sa-i dea pruncului Neagu insusi sa apara la televizor.”
De asemenea, adauga: “Eu sunt facut in Romania de televizor.”
         

Niciun comentariu: